Krótko o restauracjach

Dodane: 26-11-2015 12:31
Krótko o restauracjach Można zrobić przyjęcie w mieszkaniu, ale po co skoro mamy mnóstwo restauracji o różnych klimatach np. gospoda wesele. Należy zwrócić uwagę, aby wybrać dobrą knajpę.

Zdrowe jedzenie

Kwestie zdrowego odżywiania bezsprzecznie są istotne. Jednak co zrobić jeżeli mamy jakąś alergie żywieniową, nietolerancje na gluten czy laktozę? Ciężko takim osobom wyjść na miasto coś zjeść, ponieważ...większość restauracji nie przejmuje się nawet weganami i nie mają w swojej ofercie nic, co takie osoby mogłyby zjeść.

Jest to przysłowiowy strzał w kolano dla dobrze rozwiniętych restauracji, które mimo wszystko powinny mieć na uwadze specyficzne wymagania gości. W każdej knajpie powinno być chociaż jedno danie, które może zjeść wegan, czy osoba nie tolerująca glutenu. Niestety myślę, że w Polsce przyjdzie nam jeszcze poczekać, aż takie menu będzie standardem.


Różnorodność

Różnorodność kulinarna w Polsce jest coraz bardziej widoczna. Pojawia się wiele restauracji z kuchnią z różnych stron świata. Każdy przeciętny Polak może spróbować kuchni śródziemnomorskiej, tureckiej (nie, nie kebaby) czy greckiej. Poszerzanie własnych horyzontów kulinarnych może przynieść tylko i wyłącznie pozytywny wpływ na nasze smaki.

Nie zapominajmy jednak o tradycji i kulturze, dlatego warto też poznawać dalej nasza, Polską kuchnie z każdej strony. Przecież we własnym kraju mamy kilka różnorodnych kulinarnie regionów, gdzie można skosztować unikalnych na światową skalę przysmaków.


Definicja cateringu

Catering, katering1 ? obsługa gastronomiczna przyjęć, imprez, bankietów i konferencji. Albo codzienne zapewnianie posiłków w szkołach, miejscach pracy etc. przygotowywanych poza obiektem klienta. Także do prywatnych mieszkań. Wchodzi w skład usług oferowanych przez firmy cateringowe oraz restauracje, które wykonują we własnym zakresie (własne zaplecze, materiały, transport) zamówione potrawy, serwowane później w lokalu klienta.

Pierwotnie termin związany z naziemną obsługą lotnisk, kiedy szykowano posiłki dla pasażerów na czas lotu.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Catering